söndag 5 februari 2017

Nattpatrullen

Den här helgen har varit min jobbarhelg och förutom jobbet och lite annat har jag mest legat i sängen. Veckans HELGBILD får därför bli ett litet reportage från mitt arbete.

Nattpatrullen består av fem bilar med två undersköterskor i varje, varje månadsskifte byter vi bil. Två av bilarna kör på landet och tre i stan, den bil som kör längst på landsbygden kan ibland komma upp i så mycket som 35 mil under en natt på tio timmar. Vi har också en larmoperatör som sitter på brandstationen för att ta emot inkommande larm och dirigera ut oss i bilarna både hit och dit. Vi är alltså 11 personer varje natt som tar hand om kommunens ca 1500 personer med trygghetslarm.

På kvällen börjar en rapportbil klockan nio. De som för tillfället arbetar på den bilen samlar in de data vi behöver för att kunna utför vårt arbete. De andra bilarnas undersköterskor sitter här från kvart över nio för att planera nattens arbete på den bil man arbetar.


Runt halv tio samlas vi här för att ha en gemensam rapport som rapportbilen leder. Ibland är vi inte fulltaliga för larm redan inkommit.


Vid kvart i tio-tio är vi i regel klara för att ge oss ut. Vi hämtar bilnycklar och komradion Rakel hos larmoperatören, i Rakel ropar larmoperatören ut larmen under natten och den bil som för tillfället har tid svarar. Vi använder också Rakel för att meddela vår operatör att vi kommit fram till den kund som larmat.

Sen beger vi oss ner till bilen för att lasta i hjärtstartaren och lite annat som vi kan tänkas behöva i det samarbete vi har ihop med räddningstjänsten. Meningen är att vi, om vi är nära ett 112 larm ska kunna åka dit och påbörja till exempel hjärt-lungräddning, vi har också fått utbildning i att släcka mindre bränder. Projektet IVPR, i väntan på räddningstjänst, infördes för att spara tid vid till exempel ett hjärtstopp när räddningstjänsten har långt att åka.När allt är klart är det bara att ge sej ut och arbeta. I natt gjorde jag och min nya kollega, som förresten är toppen, 45 besök varav ett drygt femtontal var larm. Här är vi in till brandstationen för att hämta en larmnyckel som ledde oss rakt ut i kolmörka skogen. Vägbeskrivningarna är inte alltid så lätta att följa och ofta är det med stor spänning man sätter nyckeln i låset för att se om man är vid rätt hus. Den här gången gick allt bra, men faktiskt har det hänt både ett och annat, både roligt och mindre roligt när nattpatrullen blivit utskickad till "landetlarm". Själv har jag av misstag blivit tagen för någon annan och nästan blivit tvungen att lasta 20 kor på en djurtransport som ett exempel.


Förutom våra 41 besök hann vi också sitta ner och äta i en kvart och vi hann åka in till brandstationen för att kissa hela två gånger. Just nu får vi vara glada för det, för vi har så mycket jobb.

Nu är det bara en natt kvar på helgen och en sista bild från Nyköpings Nya Brandstation får symbolisera hur jag brukar känna mej på måndagmorgonen när sex nätters veckan är gjord.

Ha en fin ny vecka! Kram och kärlek!


31 kommentarer:

 1. Så trygg patienterna kan vara med Er. Och vilket jobb Ni utför! Respekt!!! Så fint du dokumenterat ett skift :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vi gör så gott vi kan! Ibland är det tufft när larmen haglar in och vi blir tvungna att prioritera de mest akuta medan andra får vänta.

   Radera
 2. Det är verkligen inget latmansgöra. Det verkar väldigt välorganiserat. Hoppas du får en vilsam vecka nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag jobbar onsdag- och torsdagnatt också, sen är det långledigt igen.
   Nu ger jag nästan intrycket av att jag inte trivs med mitt jobb, men det gör jag verkligen! :)

   Radera
 3. Vilken oerhört intressant läsning om ditt jobb! Var ju lite nyfiken, då jag inte riktigt förstod vad du egentligen sysslade med. Nu är jag ännu mera imponerad över ert arbete. Men jag förstår att ju känner dig aningen urlakad efter några jobbnätter som varar i 10 timmar. Toppen fotodokumentation förresten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jo, nog är det tufft allt. I natt gjorde vi 47 besök på tio timmar....känns bra att få vara hemma och sova ikväll, även fast jag trivs väldigt bra med mitt jobb.

   Radera
 4. Intressant! Vilket stort ansvar ni har när ni åker runt på nätterna och hjälper de som är i behov av era tjänster! Tur att det finns en sådan organisation!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är mycket ansvar, men också otroligt roligt att jobba för en välfungerande organisation där vi, brandkåren och ambulanssjukvården samverkar för allas bästa. :)

   Radera
 5. Ni gör verkligen ett bra jobb, lite synd bara att det är så mycket jobb för er som jobbar och blir slitsamt. Jag hoppas ni förstår vilken fantastisk insats ni gör och att du hinner vila och samla kraft tills nästa arbetspass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu har vi haft en lång period med otroligt mycket jobb och det börjar kännas. De första dagarna på långledigheten går alltid åt till återhämtning.

   Radera
 6. Intressant läsning! All heder till dig och dina kollegor som sliter för dem som har det tufft.

  SvaraRadera
 7. Jag har oxå haft min jobbhelg nu. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tittade in hos dej och misstänker att du också jobbar inom vården. :)
   Jag såg också en liten tjej som var helt fantastiskt söt. :)

   Radera
 8. Jag kan förstå om du känner dig urlakad när en jobbhelg som denna är över. Men ni är verkligen duktiga och ni behövs!!!

  SvaraRadera
 9. Intressant att få vara med om din vardag (eller varnatt?) Det är skönt att ni finns och ni gör definitivt skillnad! Bra jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det händer både titt som tätt att vi blir kallade nattens änglar och då känns det riktigt bra! :)

   Radera
 10. 41 besök på samma natt, det blir inte lång tid på varje ställe. Då gäller det att inget allvarligt inträffat. Ja, jisses vilket viktigt jobb ni utför!
  Skrattade gott åt dina tjugo kor, ett besök som garanterat gav variation på arbetsnatten :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. I natt hade vi 47 besök, men det går. En del av våra kunder, många av dem demenssjuka som bor hemma, har flera tillsynsbesök per natt. Är det lugnt och kunden sover går ett sånt besök väldigt fort och tiden kan läggas på larm som ibland kan ta över en timme om till exempel ambulans behöver larmas ut.

   Radera
 11. Vilken bra jobb ni gör! Roligt att läsa din beskrivning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det är ett fantastiskt roligt och omväxlande jobb jag har. Ibland önskar jag att jag fick berätta om allt roligt vi upplever och all tacksamhet vi möter från våra kunder.

   Radera
 12. Vilket viktigt och ansvarsfullt arbete du har! Heja dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trivs! Att jobba med människor ger så mycket tillbaka!

   Radera
 13. Hurra för att ni finns! Ni får inte tillnärmelsevis så mycket lovord och Hurra-rop som ni är värda!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och lov får en hel del tillbaka från våra härliga kunder! :)

   Radera
 14. Väldigt intressant läsning om ditt jobb! Förstår att du är slut efter en 6-nätters vecka men det måste vara roligt att ha ett så viktigt jobb! Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
 15. Spännande jobb du har, kul att få lära sig hur det fungerar, braskrivet.

  SvaraRadera
 16. Ni är otroligt viktiga! Tack för inlägg och att ni finns! Ni borde få lön efter förtjänst! Ni är skamligt underbetalda!

  SvaraRadera
 17. Vilket viktigt jobb ni har, men inte lätt inte. Bra kämpat!
  SV: Skrea Strand

  SvaraRadera
 18. Ni gör ett helt fantastiskt jobb!!!

  SvaraRadera