lördag 14 juni 2014

Fototriss tema vatten

71 % av jordens yta består av vatten, sammanlagt 1 4000 miljarder miljarder liter. 97% av världens vatten är salt. Det kan vi inte dricka utan att separera saltet från vattnet i en besvärlig och kostsam process.

Vi kan däremot bada och fiska i vattnet och vi kan glida fram med en båt på dess yta. Vi kan också slå oss ner och bara njuta av en spegelblank vattenyta en tidig sommarmorgon.


Endast tre procent av jordens vatten är sötvatten. Det vattnet använder vi för att släcka törsten hos våra betesdjur och vi använder det för att hålla liv i våra grödor under torra perioder. Mycket av jordens sötvatten är bundet i is, bland annat i glaciärer. Mycket av vattnet är också förorenat och därmed otjänligt som dricksvatten. Vattnet förorenas av industrier och av oss människor på olika sätt. Här får en "banglatoalett" symbolisera föroreningarna även fast jag tror att de föroreningar industrierna står för är betydligt värre.

I det lilla skjulet uträttar människorna sina behov rakt ner i vattnet, ibland med ett riktigt ljudligt "plupp"........ vi aktade oss väldigt noga för att passera för nära med båten.


Det blir inte stor del av världens vatten över till dricksvatten som vi människor först måste rena för att sedan kunna dricka. Snart kanske ett glas friskt, rent vatten är dyrare än en flaska vin? Vem vet?


Jaha, ni det var mitt bidrag till veckans fototriss författat under kvällen och publicerat någongång under nattens jobb, om det blir lugnt vill säga.

Hoppas jag får tid att kolla runt bland er andra fototrissare imorgon kväll. Ha en härlig söndag och var rädda om det fina vattnet vi har här i Sverige!

12 kommentarer:

 1. Fina bilder med tydligt vatten i! Jag gillar den sista bäst! Pumpen är jättevacker och som förslag ger jag att om du beskär bilden så du får bort den utbrända himlen så kommer bilden bli ännu finare! :)

  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
 2. Fina bilder och trevlig och informativ text i din triss! En riktigt vacker gammal pump, den blir min favorit!

  SvaraRadera
 3. Bra tolkat! Det är inte ofta man ser en vattenpump nu för tiden. Förutom att de är ett nyttoföremål så är de vackra också

  SvaraRadera
 4. Fin tolkning och sista bilden var så fin :-)

  SvaraRadera
 5. En mycket bra och tänkvärd triss! Suveränt bra tolkat!

  SvaraRadera
 6. Takk for interessant lære og fine bilder! Nyttig lærdom. Kari

  SvaraRadera
 7. Tack för informativ sammanfattning av ett allvarligt ämne! Fina bilder och 'banglatoaletten' var något nytt för mig. Sista bilden är så vacker och lite vemodig. En sådan pump använde vi i min barndom. :)

  SvaraRadera
 8. Förutom fina bilder ingår kunskap om världens vatten, nyttigt. Den ensamma pumpen på ängen tänder nostalgiska känslor hos mig.

  SvaraRadera
 9. Nog är det svårt att inse vad vi egentligen gör med vår så begränsade och livsviktiga resurs! Spolar våra toaletter och vattnar våra trädgårdar med dricksvatten - det är ju inte klokt.
  En tänkvärd triss, tack för den!

  SvaraRadera
 10. Fina bilder och en bra påminnelse om hur lyckligt lottade vi är som har så god tillgång till rent vatten!

  SvaraRadera
 11. Otroligt fina vattenbilder!

  SvaraRadera