söndag 9 november 2014

Jobbarhelg!

Här kommer ett litet bidrag till helgbilden som är en fotoutmaning där du med en eller flera foton ska beskriva din helg. Jag har jobbat i helgen och när man jobbar natt hinner man inte mycket mer än att jobba, sova och lomma runt i morgonrock några timmar innan det är dags att jobba igen.

För att börja från början kan jag tala om att jag jobbar på nattpatrullen. Nattpatrullen är hemtjänst fast på natten. Här i stan är vi 11 personer med fem bilar som gör ca 120 fasta besök per natt och har hand om 1 200 kunder med trygghetslarm. De fasta besöken innebär ofta att vi gör en tillsyn hos kunden, erbjuder hjälp på toaletten, ett glas vatten eller något annat det finns behov av, ofta ett litet trevligt samtal på sängkanten. :)

Här är brandstationen vi utgår från när vi arbetar.


Larmkunderna är precis som det låter just kunder som larmar. När någon trycker på sin klocka går larmet till vår larmoperatör på brandstation, som gör en bedömning av varje larm. Om det finns behov ropar hon ut larmet på kommunikationsradion Rakel:

"Larmcentralen till alla bilar, då har det inkommit ett brådskande larm. Vem kan ta det? Kom." Varpå den bil som för tillfället är ledig svarar och så fort sóm möjligt beger sej mot brandstationen för att hämta nyckel till den larmande kunden och den information som behövs för att kunna ta hand om situationen på bästa sätt.

Här är jag och min bästa kollega Tina inne för att hämta en larmnyckel. Den som kör för natten får vänta i bilen för om larmet går på brandstationen måste vår bil snabbt flyttas för att inte vara i vägen vid utrykningen.


Den som hämtar nyckeln får först passera bilhallen och sen ta sej upp och ner för en rejäl trapp, fram emot morgonsidan med rejält med spagetti i benen. O


Eftersom det här inlägget ska handla om min helg måste jag ju också visa en bild på vad vi gör alla lördagar för att liva upp jobbarhelgen. Vi byter ut de gamla torra smörgåsarna mot kebabtallrik som vi, om vi har tur, kan äta i lugn och ro på stationen. :)

Som slutkläm vill jag också tala om att jag trivs så bra med mitt jobb även fast det ofta är stressigt, tungt och dåligt betalt. Jag skulle aldrig kunna tänka mej att göra något annat än att jobba med människor........jag ger mycket men ofta får jag mer tillbaka!

Och till alla undersköterskor och sjukvårdsbiträden som tillsammans med mej och mina kollegor gör sitt bästa varje dag och varje natt vill jag säga. Var stolt över det du gör!

Snart mot stationen för sista natten denna helg!

Ha en bra vecka alla! Kram!


18 kommentarer:

 1. Trevligt att få en beskrivning av din helg! Det är rätt, var stolta över ert arbete, det är viktigt för att få äldrevården att fungera!
  Var på studiebesök på brandstationen i våras och fick en inblick i samarbetet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kul att få jobba på en så modern arbetsplats och ibland få se hur väl vår räddningstjänst fungerar när det behövs! :)

   Radera
 2. Tur att ni finns, annars skulle det inte vara roligt att bli gammal och skröplig.
  Roligt att få följa med på ett nattpass, var några år sedan jag körde nattåg men det var bra jobb bara sex istället för åtta timmars tjänster.
  Ha det bra:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skönt att bara ha sex timmarspass på natten. Vi jobbar 10 timmar, det känns i benen och huvudet är ibland lite extra snurrigt fram på morgonkvisten.

   Radera
 3. Hemtjänsten betyder så mycket dygnet runt - inte bara för kundens vård utan även för den trygghet, som anhöriga kan känna.

  SvaraRadera
 4. Bra beskrivning av vårt jobb ��

  SvaraRadera
 5. Det var intressant att läsa om din jobbarhelg. Ni gör ett fantastiskt jobb och var stolt över din insats för oss andra.

  SvaraRadera
 6. Ett fantastiskt arbete ni gör! Båda mina barn har jobbat extra några år inom hemtjänsten. Tungt och slitigt men som du säger, det ger så mycket!

  SvaraRadera
 7. Intressant beskrivning av ett livsnödvändigt jobb. Kvinnodominerat antar jag och därför inte högt på lönelistan. Visste inte att nattpatrullen är kopplad till brandstationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte nattpatrullen finns på brandstationen i alla kommuner, men här blev det så när en ny station byggdes.

   Radera
 8. Ni utför ett viktigt arbete som onekligen skulle vara betydligt bättre betalt. Jag blir glad av att höra att du gillar ditt jobb!

  SvaraRadera
 9. Låter verkligen som ett trevligt jobb!
  Har själv gått utöver på några pass hos nattpatrullen i vår kommun, då min brukare varit bortrest. SKulle kunna tänka mig att jobba där känns det som.

  SvaraRadera
 10. Trevligt! Har också jobbat natten i vården. Fast på ett sjukhem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tidigare jobbade jag natt på ett litet demensboende, trivdes med det också!

   Radera
 11. Ett otroligt viktigt jobb, så galet att det är så dåligt betalt!

  SvaraRadera