torsdag 12 mars 2015

Tiggare

Har nu på morgonen suttit här och ilsknat till när jag på facebook kan följa trådar fulla av fördomar och åsikter om tiggarna som fyller våra gator, så istället för att städa ska jag försöka skriva ner mina åsikter och tankar om problemet som finns omkring oss allihop.

Jag har under en längre tid bott utomlands och vet att tiggeri är en vanlig företeelse runt om i världen. På en marknad i Istanbul mötte jag för bara några år sen en ung kvinna som var så handikappad att hon kröp fram med en hink i munnen när hon tiggde. I Dhaka, Bangladesh var situationen än värre, men det tänker jag inte ta upp här eftersom jag tror att deras liv är alldeles för långt från oss och svårt att jämföra med. Tiggeri finns överallt och är ingenstans en trevlig upplevelse eftersom det gör oss medvetna om att det finns mycket lidande och fattigdom i en värld som alla naturligtvis vill ska vara rosaröd och problemfri.

När vi gick med i EU får vi inte bara dra nytta av de fördelar ett medlemskap ger utan vi får också ta del av deras problem. Genom tiggarna som sökt sej hit får vi plötsligt insyn i en värld som är fattigare än fattigaste, en värld som vi svenskar tills nu varit förskonad från att ha vetskap om. Jag tror människor reagerar olika när de blir uppmärksammade på problemet, jag tror en del försvarar sej själva med att påstå att tiggarna egentligen är rika som troll, pratar i I-phone 6 och åker hem som miljonärer. Många påstår också att det är ligor som organiserar tiggeriet och att någon slags maffiaboss finns i bakgrunden för att håva in alla hårt intjänade kronor. Har man dom åsikterna är det mycket lättare att handskas med eländet......"den där fan kan gott sitta där, jag tänker då inte ge nått till den där rika jäveln".....eller hur??!

På senare tid kan man också läsa att tiggarna är mer agressiva i sitt tiggeri. Jag vet att nu när våren kommit dyker fler tiggare upp och konkurrensen hårdnar på gatorna. Jag vet också att precis som oss är tiggarna olika, en del är mer framfusiga och aggressiva medan andra är lugna. Faktiskt fascineras jag av att de är så lugna som de är. Hade jag haft tio hungriga barn i ett kallt skjul på en fattig landsbygd i Rumänien hade jag nog nästan kunnat mörda för att skaffa mat åt dom........just så är den familjs situation som jag mött på härbärget Röda Villan. Jag vet också att om du möter en tiggare med ett för påfluget beteende kan du med respekt visa att det inte är ok, och de allra flesta accepterar det.

Med det här inlägget vill jag inte be dej ge pengar eller tid för att hjälpa våra besökare, jag ber dej bara fundera över problemet och kanske för en kort minut försöka sätta dej själv och din familj i deras situation......för så är det, att födas är det största lotteriet av alla och inte alla drar en vinstlott.

Det är viktigt att vi minns att även de som dragit nitlotten är människor precis som vi!

Kram och kärlek!

28 kommentarer:

 1. Många tänkvärda åsikter. Jag har väldigt svårt för och tänka mig att man sätter sig utanför en affär i kyla och hällande regn och tigger pengar om man inte ser det som en sista utväg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så tror jag med. Ingen utsätter sej för en sån förnedring utan att vara tvungen till det. Och som du säger hindrar inte dåligt väder dem. Jag skjutsade Röda Villans gäster till stan redan halv åtta en morgon fast regnet stod som spön i backen.

   Radera
  2. Ni har helt fel. Det gäller att veta hur zigenarkulturen fungerar. Ordet förnedring finns inte hos dom. Allt går ut på att lura skjortan av "gadjo", den vite mannen" och de anser sig överlägsna oss. De tigger så länge de tjänar mer på detta än att jobba! Sluta ge pengar, så blir vi av med dessa löss!

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Romer är precis som vi.....kan inte förstå varför du tycker att du är bättre än dem.
   Kan också lägga till att här är det rumäner och bulgarer som tigger, och inte romer.

   Radera
 2. Skönt att läsa väl avvägda, kloka, ord om tiggeri. Det är lätt att hata och hat hörs alltid - medkänsla och förståelse får starkare röster när kloka människor, som du, säger sitt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr tror jag att det är närmare till hat än till medkänsla hos de flesta och det är så synd!

   Radera
 3. Kul att du tar upp detta. Som vanligt satt den söta flickan med det vackra leendet utanför Willys i går. Jag hejade och satte mig i bilen. Men... jag kunde bara inte åka iväg. Gick tillbaks och stoppade en tjuga i hennes kopp. Det leende man får då gör att man mår så bra. Inte ofta jag har kontanter på mig men då jag har så har jag råd att dela med mig.
  Tack för ett bra inlägg. Kram åå dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att dela med sej känns alltid bra.....ibland ger det faktiskt mer glädje än att köpa något till sej själv......:).

   Radera
 4. Väldigt bra skrivet!
  Jag har börjat på gett en tia el tjuga allt oftare nu när jag ser dem, de gånger jag inte har några kontanter har jag funderat på att köpa något inne på affären åt dem istället då när jag betalar med kortet.
  Känns som att man då gör lite grann, ger dem hopp om att det finns människor som inte avskyr dem som pesten.

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I förra veckan micrade en av våra gäster något som han fått av en vänlig själ när han satt utanför en butik och tiggde, så det är en bra idé. Har man gamla kläder eller skor hemma blir dom jätteglada för det också.
   Ha en bra dag du med!

   Radera
 5. Håller med dig till fullo. Här i Malmö finns det en hel del tiggare och det känns som om det blivit fler nu sen våren kommit till oss. Många väljer tyvärr att inte se verkligheten utan tar bara till sig något som dom hört i fikarummet om organiserade ligor som transporterar hit dom. Många kan vara framfusiga, som den kvinnan som kom fram till maken och mig på uteserveringen och nästan plockade mat från min tallrik. då sade jag ifrån för någon måtta måste det vara.
  Tack för ordet!

  SvaraRadera
 6. Det är klart man måste säga ifrån, precis som man gör till vem som helst som kliver över gränsen. Huvudsaken är att man gör det på ett respektfullt sätt.....respekt för sina medmänniskor, vilka det än må vara verkar tyvärr vara en bristvara i vårt moderna samhälle.

  SvaraRadera
 7. Dom finns overallt i Stockholm som du vet, men alla ar valdigt forsynta. Det ar dom som har problem och inte vi vilket tyvarr manga pa fejan inte begriper.

  SvaraRadera
 8. Jag tycker fruktansvärt synd om människor som inte ser någon annan utväg än att tigga för sitt uppehälle och jag beundrar människor som engagerar sig för att hjälpa dessa på alla möjliga sätt. Ett tiggeri som jag är tveksam inför är dock det som sker av penningstarka organisationer i form av helsidesannonser och direktreklam. En tjuga till tiggaren hamnar nog rätt, men en tjuga som går till marknadsföring tycker jag hamnar lite fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! Ger man till tiggarna går hela summan dit det ska, medan en hel del av dina pengar försvinner till "omkostnader" om du skänker pengar till en stor organisation. Marknadsföring, löner, hyror......m.m........m.m........

   Radera
 9. Det borde vara krimminelt att hjälpa tiggare. Hur fan kan folk vara så djävla naiva att dom tycker synd om dom här luredräjarna. Ni kan väl istället ta och städa upp efter dom. Dom skiter ju överallt. Men ni saknar tydligen helt empati för vårt en gång så vackra land. Tvi!

  SvaraRadera
 10. När man läser såna här kommentarer förstår man varför samhället är som det är.....så mycket hat så man blir mörkrädd. Och väldigt, väldigt ledsen! :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tvi för tiggare och T-kramare som ser till att problemen finns och ökar. T-kramarna ska tvingas städa upp efter tiggarnas bajs och annat skit i parkerna vid tunnelbanan mm i Stockholm och hela landet. Varför tar ni inte hem era gulliga tiggare och duttar och gullar med dem där så slipper vi andra se dem på gatorna. Det är T-kramarnas fel att Sverige översvämmas med tiggare och alla kåkstäder som nu finns över hela landet. (44 stycken finns i Stockholm). Tiggarna kommer från ett EU-land :)

   Radera
  2. Vad är du ledsen för ? Det är inte hat utan man är jävligt trött att se Tiggarnas bajs på gator, parker, lekplatser mm och berg av lump. Tiggare som skriker efter en ...... pekar finger skriker på Rumänska för man inte köper deras förbannade tidning eller lägger pengar i tiggarmuggen.......alla tiggare är inte trevliga. Tiggarhövdingarna röker, dricker öl gör olagliga saker listan kan göras oändligt lång. Vet inte om T-kramarna är helt blinda eller bor ni mitt i ett villa område jag bor i Storstaden och se hela eländet och är jävligt trött.......

   Radera
  3. Kan meddela församlingen av anonyma att jag bor i en tvåa och är en vanlig deltidsarbetande inom hemtjänsten.
   Kan också igen säga som jag gjorde i mitt inlägg, tiggarna är precis som oss individer. En del är lugna och en del är mer hetsiga. Bara säg till dem, precis som du gör till en arbetskamrat du inte gillar.

   Radera
 11. Det är väldigt lätt att hata och tycka anonymt idag på alla olika forum.
  Man får verkligen tycka olika men stå då för det.
  Jag står för mina åsikter och tycker verkligen inte som andra alltid, och jag gillar verkligen att vi alla är lite oliktänkande, man rör om i grytan lite och får dom brända sårskorporna att bubbla upp till ytan.
  Cicilias blogginlägg var bra, jag gillade hur du hade lagt upp det hela, och jag som också tycker ibland att jag blir irriterad över detta tiggeri, som vi inte varit vana vid och inte riktigt förstår vidden av, jag läste med en förundrad rynka i pannan.
  Fakta ska vi ta till oss och inte blunda för,
  och hat ska vi inte ens ta in i vårt liv, det förgör oss.
  Att läsa andras blogginlägg får ju oss att öppna upp något nytt, iallafall tyckte jag det när jag satt å läste Cissi`s blogginlägg.
  Sen är det ju upp till mig att tycka och ovärdera, städa om i det välmöblerade tänkandet som ibland kan bli väldigt primitivt.

  Nu till något helt annat.
  Va kul att jag har gjort reklam för Järnäsklubb så att ni funderar på att åka dit i sommar och bo i lotshuset.
  Idag ska vi åka ut dit och grilla korv, lite dimmigt ännu men snart kommer solen, hoppas vi.

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej du! Tack för dina tankar kring mitt inlägg. Och visst får man tycka precis som man vill om saker, det är ju det som kallas diskussion. I den här frågan skulle inget glädja mej mer än om rumänerna kunde stanna i sitt land, hos sina nära kära och få hjälpa där.
   Hoppas ni får en fin dag med korvgrillning!

   Radera
 12. Det finns verkligen fattiga människor ....som behöver pengar och mat bättre än Rumänska Zigenare som faktiskt bor i ett EU-land

  https://www.google.se/search?q=fattiga+m%C3%A4nniskor&hl=sv&biw=1280&bih=585&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=668CVYLfN6P5ywPY4YD4Ag&ved=0CC4QsAQ

  http://www.millenniemalen.nu/bvb/stora-utmaningar-kvarstar/den-extrema-fattigdomen-ar-fortfarande-hog/

  http://www.se.undp.org/content/sweden/sv/home/mdgoverview/overview/mdg1.html

  http://www.so-rummet.se/kategorier/samhallskunskap/befolkning-u-lander-och-fattigdom

  SvaraRadera
 13. Hej! Först måste jag säga att det bär mej emot att svara någon som är anonym.
  Jag har öppnat alla dina länkar utom milleniummålet, som jag redan är väl förtrogen med och som jag skrev i mitt inlägg är jag väl medveten om fattigdomen runt om i världen. Under både mina vistelser utomlands har jag stött olika välgörenhetsprojekt och i ett av länderna har jag mitt fadderbarn kvar.
  Nu vill jag ju påstå att man kan vara fattiga även i ett EU-land, till och med i Sverige ökar det som kallas barnfattigdom och det är skrämmande.
  Man kan prata om fattigdom runt om i världen hur länge som helst, men det är inte ofta man får en chans att konkret hjälpa till som jag valt att gjort. Det är också helt fantastiskt att få en möjlighet att träffa de tiggare alla pratar om för att bilda sej en egen uppfattning om dem. Som ett litet påpekande kan jag också säga att de jag mött inte är romer........det är ett väldigt tjat om romer här och det skrämmer mej också med tanke på vad som till slut hände judarna efter år av svartmålning.

  SvaraRadera
 14. Tycker det är hemskt med tiggarna, ja man har hört ett och annat. Men i själv verket så skulle de väl inte sitta så hela dagarna om de hade ett annat alternativ. Däremot tycker jag att vi som inte har det problemet borde jobba mer för att tiggarnas länders politiker skall jobba mer för sina medborgare. Det borde vara deras skyldighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att våra politiker arbetar hårt för att hjälpa de här människorna på plats, men förändringar är inte alltid lätt att få tillstånd.
   Var och en vaktar på sitt i dagens samhälle.
   Ha en skön fredagskväll!

   Radera