torsdag 5 februari 2015

Cecilia har snöat in....

Det är inte bra att ta en turfpaus, tankarna yr runt i huvudet på mej angående mötet jag var på i måndags där utvecklingen mot ett hållbarare samhälle diskuterades. Jag tror att på individnivå kan mycket uppnås genom rätt så enkla medel och utan för stora uppoffringar för den enskilda. Det handlar om enkla saker som återvinning, att cykla istället för att ta bilen, handla närproducerad och ekologisk mat eller handla begagnat istället för nytt.....och faktiskt tror jag att det blir mer och mer "inne" att leva så....utom när det gäller teknik förstås......för där ska ju både mobiler och tv apparater bytas ut långt innan det egentligen behövs med massor av tekniksopor som följd.

Så långt allt väl......nästan i varje fall..... men hur i jösse namn ska någon kunna förändra allt det andra. Hur ska man kunna påverka samhället på en nivå där det verkligen kommer att göra skillnad? Imorgon ska jag turfa förbi biblioteket i stan och se om jag kan hitta några böcker att läsa.....Brundtlandrapporten från FN 1987 där man bland annat enades om en definitionen på begreppet "hållbar utveckling" skulle jag gärna titta närmare på. Definitionen lyder så här: "Utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov".

Herregud....jag tror Cecilia alldeles har snöat in! Nu mot sista natten innan långledigt!

KRAM!

18 kommentarer:

 1. Det känns överväldigande n är man tänker på hela världens alla problem som behöver lösas för att jorden ska kunna börja sin bana mpt en friskare tillvaro - men om man tänker på det blir man lite handlingsförlamad och kanske känner att det inte är någon ide att försöka själv heller .... *suckar* Ja, det är inte lätt. VI får hjälpas åt och peppa varandra till att göra det vi kan ... för om ALLA gör det, ja då blir det ju bra ... i alla fall bättre!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt, det känns överväldigande. Antingen kan man gräva ner sej eller också kan man göra det bästa där man kan.....för om ALLA påverkar det dom kan påverka kommer..... kanske till slut förändringarnas vindar att blåsa......
   Kram tillbaks

   Radera
 2. Tror att tekniken går alldeles för snabbt framåt, vilket vi även kan se i detta fall. Folk köper nya tekniska saker bara för att det kommit något häftigare, varför inte köpa när den gamla lagt av helt och hållet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det borde ju vara så att man handlar nytt när det gamla gått sönder, men icke.......jag tror mobilen har tagit plats som någon form av statussymbol i vårt samhälle.
   Ha en skön fredagkväll!

   Radera
 3. Jag tror att paradoxen uppstår med ordet tillväxt. Så många politiker kan inte se någon annan väg att gå, medan sanningen är att världen inte kan fortsätta med tillväxt, och det är vi som redan växt alldeles för mycket 8västvärlden) som måste vara beredda att skära ner på vår levnadsstandard om jorden ska kunna räddas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tåget rusar fram...fortare och fortare..... och snart kommer vi att sitta på ett berg med saker på en förgiftad jord där det inte längre är möjligt att odla och försörja mänskligheten.
   Tänk om vi kunde ändra begreppet levnadsstandard här i väst till att innehålla andra saker än ekonomisk och materiel rikedom...jag tror det bli svårt....starka krafter ser nog till att vi fortsätter att konsumera i en allt ökande takt......
   Ha en skön fredagskväll!

   Radera
 4. Jag tror att vi som har börjat tänka lite mer på vår miljö drar vårt strå till stacken på olika sätt!
  Det enda som jag aldrig skulle göra är att köpa möbler och kläder i andra hand. Porslin kan jag diska, men löss och andra djur i kläder och stoppade möbler vill jag inte ha! Däremot använder jag både kläder och möbler lääänge! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hör och ser omkring mej att fler och fler människor börjar tänka om...kanske kommer vi till slut att få en förändring....:)
   Kram

   Radera
 5. När jag tänker djupt på det viktiga ämnet blir jag nedstämd. De med makt måste sätta ner spaden och dra åt samma håll. Själv gör jag så gott jag kan från mitt gräsrotshåll. Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det med makt har nog tyvärr för stora intressen i en ökad tillväxt för att våga sätta ner spaden...kanske måste de första förändringarna komma på just gräsrotsnivå.
   Kram tillbaks

   Radera
 6. För varje person som lever klimatsmart kommer vi närmare en bättre miljö. Freja har rätt med ordet tillväxt, varför kan man inte nöja sig med mättnad?
  Sedan är ju tyvärr inte alltid närproducerat och klimatsmart samma sak. Bättre att leva lite mer som förr, i takt med säsongen. En tomat odlad i uppvärmt växthus på vintern är inte klimatsmart, hur närproducerad den än är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så tänker jag hela tiden när jag handlar. Kan jag handlar jag alltid svenskt och ofta efter säsong. Att handla svenska livsmedel är väl det bästa sättet att stödja det svenska lantbruket....om inte det enda sättet till och med!
   Ha en riktigt skön fredagkväll!

   Radera
 7. 2007 köpte jag min mobil och den funkar bra fortfarande, bilen behöver jag för att få hem hundmat mm.
  Som folk konsumerar och går på allt ska ju vara nytt, blir det inte en lätt uppgift att få dom att sluta.
  Ha en skön helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla kan man aldrig få att sluta, men kan man få någon eller några att ändra sitt levnadssätt får man se det som en seger....dock i liten skala.....;)
   Ha en skön helg du med

   Radera
 8. Som jag skrivit tidigare är väl den stora stötestenen egennyttan. Vi människor är nog genetiskt programmerade att ta för oss och roffa åt oss och se till de egna fördelarna. Om alla lever som en genomsnittlig svensk skulle vi behöva ett par jordklot, men vem av oss skulle frivilligt halvera sin konsumtion för att lösa problemen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi i väst ska vara "evigt tacksamma" för att två tredjedelar av världen består av utvecklingsländer där människorna inte på långt när konsumerar som vi. Hade dom gjort det hade katastrofen för länge sedan varit ett faktum.
   Och visst ligger det i människans natur att roffa åt sej, förr var det säkert en god egenskap som behövdes för att få mat på bordet och värme till familjen. Nu tror jag inte att vårt konsumtionssamhälle där jakten på pengar, prylar och status kan tillfredsställa vårt behov av utmaningar och jag tror många människor egentligen känner en meningslöshet i jakten på prylar och pengar.
   Hur man ska kunna förändra samhället och få oss människor att uppskatta andra saker som ledig tid, omtanke om varandra och mer tid närmare naturen har jag ingen plan för.....men det kanske kommer.....i ett inlägg nästa vecka..........;)

   Radera
 9. Hörde idag dels att det aldrig varit s billigt som nu att ha tjänstebil samtidigt skall SL-kortet höjas. Börjar tappa hoppet om en hållbar utveckling faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, oftast går det åt fel håll. Här kostar en bussresa nästan 20 kronor och bussarna går stan runt för det mesta alldeles tomma, medan bilköerna ökar till och med i min lilla stad.
   Ingen kan förändra allt, men jag har nog tame tusan bestämt mej för att försöka göra något i varje fall.
   Ha det!

   Radera