måndag 11 maj 2015

Kallrörd rabarbersaft

Väldigt god saft som blir allra bäst på de första rabarberna.

3 liter rabarber

2 citroner

30 gr citronsyra

2 liter vatten

2 kg socker

Skölj och dela rabarberna i mindre bitar, 3-5 cm långa. Tvätta citronerna och skär dom i skivor. Varva rabarber och citronskivorna i en stor bunke. Koka upp vattnet och häll det över alltihop. Rör ner citronsyran försiktigt när blandningen kallnat, annars missfärgas saften. Låt allt stå kallt i tre-fyra dygn.

Sila sen bort rabarberna och citronerna och rör därefter ner sockret i den kalla vätskan. Önskas mindre söt saft kan man minska sockermängden. Tappa upp saften på flaskor och förvara den kallt. Hållbarheten är inte så lång så drick och njut och gör en ny laddning när den gamla är slut.

Kram och kärlek!

12 kommentarer:

  1. Nu hamnade socker och citroner på min shoppinglista. VI har så stor och fin rabarber att ditt tips kom lägligare än lägligast! Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod......hoppas saften blir god! :)

      Radera
  2. Men oj vilken himla tur!!! Jag har ju rabarber som växer som ogräs och har just funderat vad jag ska göra med den, det här var ju ett jättebra tips!!!! TACK!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du tycker om saften när den blir klar! :)

      Radera
  3. Finns nog på enliters också, men jag tror din är godare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fet finns massor av olika recept, men den här brukar jag göra varje år! Så god som måltidsdryck!

      Radera
  4. Jag har en stor rabarberplanta i trädgården och undrade just hur i all världen jag skulle kunna ta hand om allt. Det blir en massa påsar med ituskuren rabarber till pajer längre fram, givetvis. Ditt recept kom väldigt lämpligt. Kan man tro frysa saften som man gör med fläderblomssaft? Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan man säkert! Recepten liknar ju varandra!
      Själv brukar jag dricka det mesta. Jag använder lite mindre socker och då blir saften jättebra som måltidsdryck. Kram

      Radera
  5. Ibland är det bara för mycket, när man ska välja ett recept, eftersom det finns så många. Då är det praktiskt, när någon provat och gillat ett recept - tack för det - inköpslistan kompletterad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gjorde klart min saft igår och den blev så god!! :)
      Hoppas du tycker om din när den blir klar!

      Radera