fredag 16 januari 2015

När blev pengar viktigare än människor......?

Cecilia är för det mesta en vänlig själ, full av positiv energi och skrivarglädje. Men ibland blir Cecilia förbannad på sakernas tillstånd, eller förbannad och förbannad......mest ledsen och bedrövad är nog närmare sanningen.

Jag blir förbannad när jag läser om ambulanssjukvårdarnas 24-timmarspass. De jobbar 8-8. Inte 8 på morgonen till åtta på kvällen utan faktiskt 8 på morgonen till 8 morgonen dagen därpå. Alla kan förstå att om ambulansen haft ett intensivt dygn med lite sömn måste det till slut bli omöjligt att prestera på topp. Jag tycker synd om de som drabbas av en trött ambulanssjukvårdare, men lika synd tycker jag om den sjukvårdare som känner sej otillräcklig när orken tryter.

Jag blir förbannad när jag hör om överbeläggningarna på våra sjukhus och jag tycker synd om de gamla och de sjuka som på grund av platsbrist blir hemskickade för tidigt till ensamhet och ångest. Jag tycker också synd om den personal som trots att de går på knäna och ibland blir inbeodrade för att arbeta på sin lediga tid ändå gör sitt allra bästa dag ut och dag in för en dålig lön.

Jag blir förbannad när jag med egna ögon kan se och läsa om att antalet hemlösa ökar i Sverige. Jag tycker synd om alla som på grund av socialt utanförskap, psykisk ohälsa eller andra omständigheter trillar mellan stolarna i vårt välfärdssystem och slutar som hemlösa. Jag beundrar de människor som arbetar frivilligt med att hjälpa dem.

Jag blir förbannad på Sverige för att vi lämnar de svaga i sticket. Vi är ett land som borde ha råd att ta hand om alla. Jag blir ledsen och bedrövad och undrar när det hände........när blev pengar viktigare än människor?

Kram och kärlek!


18 kommentarer:

 1. Det är många missförhållanden i vårt samhälle, som borde rättas till. Jag har alltid sagt att en bra skola, bra sjukvård och bra åldringsvård är viktiga värdegrunder för att livet ska fungera. I dessa miljöer är människan utsatt och beroende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skola, sjukvård och åldringsvård måste helt enkelt få kosta pengar. Vi måste kosta på oss att ta hand om dem som behöver det.

   Radera
 2. Jag instämmer i allt du tar upp! Med min erfarenhet från sjukvården känns det som den är på väg att kantra men vi får inte bortse från att mycket fortfarande fungerar bra. Det är en stor koloss som tar tid och kostar mycket pengar att få på fötterna igen.
  Ha en bra dag! Gillar att du engagerar dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovisst finns det mycket som fortfarande fungerar bra! Mycket tack vare personalen som för det mesta gör sitt bästa i en många gånger stressig arbetssituation.
   Ha en bra dag du med!

   Radera
 3. Håller med om det du skriver. Det är lätt att känna det som ett stort omöjligt problem att lösa ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, nog känns det allt som vägen till ett mer humant och omtänksamt samhälle där skola och vård får kosta pengar är lång. Men vi får väl hoppas att vi snart kommer till en punkt där måttet är rågat och allt vänder och åtminstone börjar gå åt rätt håll igen.
   Ha en bra helg!

   Radera
 4. Så bra att du tar upp detta. Visst finns det mycket som fungerar bra inom de områden du beskriver, men det beror enbart på att personalen är så engagerad och håller på att jobba ihjäl sig. Pengar finns i samhället, men de satsas inte där det bäst behövs. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, pengar finns det nog tillräckligt av. Det gäller bara att de hamnar där de verkligen behövs, hos dem som behöver det, barn, ungdomar, sjuka och äldre.
   Ha det bra!

   Radera
 5. Det är helt sjukt att man får jobba 24timmars pass som ambulanssjukvårdare, där om något är det ju livsviktigt att man presterar på topp och fattar snabba och avgörande beslut. Inte konstigt det skrivs om folk som inte får åka med in till sjukhuset och sedan dör hemma för de gjort felbedömning, hur lätt är det och göra en sund bedömning när du jobbat 22 timmar redan. Vi andra är ju slut efter 8 timmar och det borde får vara max 10timmar i ambulans för förbättra vården.

  Och det är beklämmande att det är så ont om platser på sjukhuset med och få som vill jobba inom vården. Öka statusen på yrket, höj lönen så kommer fler vilja utbilda sig och vården blir bättre.

  Sen är det också beklämmande att fattigdomen i sverige ökar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är förskräckligt! I ett fattigt land kan man förstå att det finns problem i vård och skola, men i ett rikt i-land som Sverige är det obegripligt!

   Radera
 6. Det är bedrövligt, blir så ledsen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så sorgligt och riktigt skrämmande! Jag undrar ofta var vi är på väg....

   Radera
 7. Så här blir det när man inte inser värdet i det folk uträttar tyvärr. Problemet är att några bestämt vilka människor som är nyttiga och dom är själva både överbetalda och onyttiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är så sant! Och här är en sak som gör mej mer förbannad än ledsen. Det är rent skamligt att de människor som utför det allra viktigaste jobbet i vårt samhälle inte har mer betalt.

   Radera
 8. Jag läste den här idag:
  http://www.expressen.se/nyheter/tid-ar-pengar--pengar-ar-vinst/
  Den är visserligen ett halvår gammal, men fy fan för att det ska vara på det här sättet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hittade den också och läste! Och jag säger precis som dej......fy fan helt enkelt!!

   Radera
 9. Kan bara hålla med dig, när vi en gång i tiden pratade om 6-timmars arbetsdag så borde iallafall 8 timmar kunna vara skäligt att ha. Själv har jag 10-timmars-pass!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina nätter är också 10 timmar och det är väl förmodligen för att dagpersonalen ska få skäliga arbetstider. Förr vet jag att det här i stan fanns en grupp som jobbade 19-24. Det måste ha varit perfekt med en grupp som hade hand om kunderna under överlappningen dag-natt.
   Ha det bra!

   Radera